Praktisk info til kommende udenlandsstuderende


Når man har taget beslutningen om, at man gerne vil til udlandet i sin 3. praktik følger der en masse forberedende og praktiske opgaver med. Det kan godt være lidt af en mundfuld at overskue det hele, så jeg vil her forsøge at danne et overblik over de ting jeg er stødt på løbende i min forberedelse.

Flybilletter: Vi har valgt at købe en enkeltbillet, da vi har været usikre på hjemrejsedatoen. Dette giver også større frihed til senere i opholdet, at lave planer om eventuelle afsluttende rejser rundt i landet eller at aftale med praktikstedet hvordan det passer bedst.
Vi flyver med LOT (Polish Airlines) og har dermed en enkelt mellemlanding i Warszawa før vi lander i Hanoi. 
Prisen for denne enkeltbillet fandt vi til ca. 3000 kr. pr. person, men dette kan jo variere alt efter hvornår man skal af sted, hvilken søgemaskine man benytter sig af og hvilket flyselvskab man flyver med.

Forsikring: Det er vigtigt at have en god forsikring når man skal til udlandet. Da opholdet er på 6 måneder, virker en normal rejseforsikring ikke optimalt - også fordi man ikke er på ferie, men skal arbejde under opholdet. Det er derfor en god idé at undersøge din rejseforsikring (hvis du har sådan en i forvejen) for hvad du er dækket af.
Jeg havde i forvejen en rejseforsikring hos ALKA, men har valgt at afbestille den for at tegne en forsikring igennem Tryg i stedet. Denne forsikring omfatter bl.a. mistet bagage, sygdom, skader på mig selv eller på andre forsaget af mig, dækning af hjemrejse ved akut sygdom i familien eller dødsfald mm., arbejdsulykke og så har vi fået lavet vores forsikring sådan, at både Kathrine og jeg er dækket sammen. Det vil sige, at hvis en af os bliver nødt til at tage akut hjem, så er den anden også dækket til at tage med.
Prisen på forsikringen ligger på omkring 3600 kr. for 6 måneder.

Vaccinationer: Alt efter hvor man tager hen i verden, har man brug for diverse vaccinationer. Hvis du er i tvivl om hvilke vaccinationer man har brug for, kan du gå ind på Statens Serum Institut på www.ssi.dk, eller spørge sin egen læge. Her er hvad jeg er blevet vaccineret mod for at skulle til Vietnam:

Hepatitis A+B - 3 vacciner til 500 kr. stykket
Difteri/stivkrampe - 1 vaccine til 145 kr.
Tyfus - 1 vaccine til 250 kr.
Japansk Encephalitis (Japansk Hjernehindebetændelse) - 2 vacciner til 910 kr. stykket
Rabies - 3 vacciner til 630 kr. stykket
Kolera - 2 drikkevacciner til 215 kr. stykket. 

Priserne kommer fra Speciallægernes Sundhedscenter på Frederiksberg (www.sundhedscenter.com) hvor vi har valgt at blive vaccineretDer er prisgaranti og desuden får man 10% hvis man har et gyldigt studiekort med. Derudover får man jo også halvdelen refunderet hvis man er medlem af Danmark, så det vil jeg klart anbefale at du bliver, hvis du ikke allerede er det i forvejen.

Rabies og Kolera var for os valgfrie og derfor ikke nødvendige at have for at rejse til Vietnam. Vi valgte dog Rabiesvaccinen, da både Kathrine og jeg er vilde med dyr og Koleravaccinen som en ekstra sikkerhed mod maveinfektioner. 

Visum: Alle rejsende der opholder sig i Vietnam i mere end 15 dage skal have et visum. Dette skal søges på den Vietnamesiske Ambassade i Hellerup og tager typisk et par hverdage. 
For at undgå at skulle eftersende mails eller tage derhen mere end højst nødvendigt, kommer her hvad du skal have med for at søge:
- Kontanter (de modtager slet ikke kort)
- Pasfoto
- Pas
- Uddannelsesaftale

Der er to forskellige slags visum: Et med en enkelt ind- og udrejse eller et med ubegrænsede ind- og udrejser. Vi har valgt sidstnævnte, da vi gerne vil have muligheden for at kunne rejse til andre lande i løbet af vores ophold. Dette visum koster 900 kr. Det bliver selvfølgelig billigere hvis man vælger den anden løsning. 

Man kan kun søge visum for max 3 måneder ad gangen, så man skal rejse ud af landet for at fornye sit visum efter de 3 måneder. Der er nogle praktiksteder der kan stemple ens visum så man ikke behøver at rejse ud, men det finder man ud af når man er der.

NB! Det er en god ide at undersøge i god tid, hvorvidt praktikstedet kan fornye det eller ej, for det kan godt gå ret langsomt i Vietnam. Vi oplevede at vi fik vores pas tilbage, men immigrationsmyndighederne havde ikke sat vores nye visum i, så de skulle retur. I skrivende stund udløber vores visum om 6 dage, og vi ved stadig ikke om vi når at få det fornyet eller om vi skal rejse ud af landet.. 

Leje af hus i udlandet: Afhængig af hvor i verden man rejser hen, kan der være forskellige måder at finde et sted at bo. I Vietnam er det min opfattelse, at det er forholdsvis nemt at finde et sted at bo. Der er forskellige internetsider hvor man kan søge efter lejeboliger, et godt forslag til boligsøgning i Hanoi er www.thenewhanoian.com. Dette er en netværksside for udlændinge bosat i Hanoi, hvor man kan skrive forslag til ting der sker i byen, lede efter lejlighed mm. Jeg fik kontakt til en masse mennesker med lejligheder eller huse til leje, men man skal være indstillet på, at vietnamesere er meget laid back, og hvis du er ude i for god tid (et par måneder i forvejen), så har de ingen mulighed for at vide om deres lejlighed/hus er ledigt. Vores umiddelbare plan var derfor at tage afsted, bo på et hotel de første nætter og så finde et hus dernede. 

Denne plan blev imidlertid ændret, da vi fik kontakt til en vietnamesisk kvinde der i mange år har lejet sine huse ud til danske studerende. Hendes familie har et hus til 5 personer, som der er andre studerende fra mit hold der skal bo i. Derudover har de også et andet hus til 2 personer som ligger lige om hjørnet fra det store hus. Dette hus har Kathrine og jeg lejet. 
Vi skal betale 550USD om måneden (ca. 1550 kr. pr. person om måneden). I den pris er der inkluderet internet, tv, skrald og vand. Derudover skal vi selv betale gas, elektricitet og rengøring (hvis vi ikke selv gider at gøre rent vel at mærke). Kvinden hedder Trang og er ekstremt sød og hjælpsom. Skriv endelig hvis du har brug for hendes kontaktdetaljer. 

En ting man skal være opmærksom på ved leje af bolig i Vietnam er, at de ofte gerne vil modtage hele betalingen kontant ved ankomst. Altså skal vi betale 3300USD (ca. 18.800 kr.) for alle 6 måneder når vi ankommer til Hanoi. Det er en god ting at have med i sine økonomiske beregninger, da det er forholdsvis mange penge at lægge på en gang. Dog betyder det også, at der ikke skal betales husleje i al den tid man er der, så der kommer pengene selvfølgelig ind igen.

NB! Efter at have boet i ovennævnte hus i 2 måneder, løb vi ind i en masse problemer (læs mit blogindlæg om "de to piger og det vietnamesiske mugmonster". Det har gjort, at vi nu er flyttet til en lejlighed ved West Lake. Jeg vil gerne klart pointere, at jeg ikke vil anbefale nogen andre at flytte ind i huset. Lejligheden her er dog fantastisk og lever op til vestlige standarder så den kan jeg kun anbefale. Den koster 600 USD om måneden, så det er kun 50 USD mere pr. måned. 

Fremleje af lejlighed i Danmark: Når man skal ud og rejse, og hvis man bor alene, er den billigste løsning at fremleje sin lejlighed imens man er afsted, så man slipper for at betale husleje i Danmark imens. Hvis du får fremlejet din lejlighed skal du være opmærksom på, at afmelde boligstøtte, hvis du modtager det. Det er ikke lovligt at modtage boligstøtte imens man fremlejer sin lejlighed og det kan betyde at man i så fald skal betale det hele tilbage. Jeg har flyttet min adresse til min bror imens jeg er væk. 

SU i udlandet: Når man skal i udenlandspraktik får man ikke løn som man ellers vil gøre i Danmark. Man kan i stedet søge om at få bevilliget 6 måneders ekstra SU. Dette skal du selv søge på SU-kontoret på seminariet, det sker ikke automatisk. 


Jeg vil løbende forsøge at tilføje flere tips, hvis jeg støder på mere undervejs, men ellers er du selvfølgelig velkommen til at kontakte mig. 

- HC - 

1 kommentar:

  1. hej med dig, jeg ved godt bloggen er meget gammel, men den er stadig meget behjælpelig :) tusind tak for det, vi håber at komme til Hanoi!

    mvh. Michelle

    SvarSlet